Krijg grip op het veranderend zorglandschap met integrale bedrijfsvoering
Het zorglandschap verandert, met IZA en technologische innovaties als voorbeelden van grote aanjagers. Hoe krijg én houd je grip op grote verschuivingen die plaatsvinden zonder de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg uit het oog te verliezen? Met een toekomstgerichte, integrale bedrijfsvoering vergroot je de integraliteit in de begroting en Rolling forecast enerzijds en versterk je de doelgerichte bijsturing op de realisatie anderzijds. Een toekomstgerichte integrale bedrijfsvoering bestaat uit zowel planvorming als bijsturing. In deze blog nemen we je hierin mee.
Integraal begroten: planvorming
Onderdeel van een integrale begroting:
- Toekomstige ontwikkelingen in het productieplan en afspraken hierover;
- Vertaling van het productieplan inclusief deze ontwikkelingen naar de benodigde capaciteit;
- Een reallocatie van mensen en middelen over de hieruit volgende capaciteiten;
- Inzicht in de daarmee samenhangende kosten voor de budgettering en
- Goed inzicht in kosten en inkomsten voor tariefstelling.
Zo ontstaat een begroting en een plan dat aansluit op de toekomst en de kaders, in plaats van een plan dat is gestoeld op de realisatie uit het verleden. Het gaat hier om externe beleidskaders van het ministerie, zorgverzekeraars, banken en afspraken met ketenpartners én om interne kaders op het gebied van financiën, capaciteit en de beschikbaarheid van medisch specialisten en ander zorgpersoneel.
Allemaal gericht op het gewenste zorgaanbod (beleidsrijke productiebegroting) in de toekomst, in plaats van het gerealiseerde zorgaanbod uit het verleden. Hierin zijn zowel de afspraken met ketenpartners over wie welke zorg biedt als de vorm waarin de zorg geboden wordt met behulp van innovatieve technologie verwerkt. Dit vormt de basis voor de afspraken met de verzekeraars. De risico’s in de zorgverkoop verschuiven daarmee van de strategische speerpunten van het ziekenhuis naar de minder strategische zorgsoorten.
Op grond van deze beleidsrijke productiebegroting stelt het ziekenhuis haar capaciteitsbegroting op. Door het re-alloceren van capaciteiten maakt zij immers het bieden van zorg mogelijk en onmogelijk. Zonder capaciteit, geen zorg.
Ditzelfde geldt voor het zorgpersoneel. Juist in tijden van personeelskrapte ligt de crux in de match tussen de wenselijke zorg en de beschikbaarheid van personeel. Deze reallocatie van personeel brengt ook de grootste verschuivingen in de kostenbegroting met zich mee. Omdat dit nu gebaseerd is op de beleidsrijke productiebegroting welke verbonden is met de afspraken met de verzekeraars ontstaat een directe relatie tussen directe kosten en opbrengsten (product-based-costing).

Meer lezen over integrale bedrijfsvoering?
Download ons whitepaper ‘Ziekenhuisbesturing met integrale bedrijfsvoering’.
Integraal bijsturen
Wanneer een integrale begroting staat, kun je hier ook integraal op bijsturen. De afspraken met ketenpartners en verzekeraars over omvang en toegankelijkheid, verdeeld over de verschillende patiëntenstromen en speerpunten van het ziekenhuis, maken het monitoren van deze afspraken mogelijk. Mits ze expliciet zijn vertaald in de productie- en capaciteitsbegroting.
Het monitoren van de toegangstijden en werkvoorraden in de gehele (interne) keten geven het ziekenhuis inzicht in:
- De balans van de patiëntenstroom in de keten;
- Of de afgesproken zorgpaden ook worden toegepast;
- De beschikbaarheid van het juiste personeel op de juiste plek.
Afwijkingen worden daarmee snel gesignaleerd waardoor je middels aanpassingen in de capaciteitstoekenning kunt bijsturen.
Een rolling forecast combineert de integrale begroting met die van de bijsturing. Natuurlijk werken zowel Integraal begroten als rolling forecast pas wanneer de dialoog met de medische staf en lijnorganisatie wordt gevoerd waarbij aandacht voor zowel verschuivingen in patiëntenstromen, als wijzigingen in het aanbod van zorg (capaciteit en methodiek) vertaald worden naar een herijking van het initiële plan en de daarbij behorende doelen. Lijnmanagement en medische staf nemen hierbij eigenaarschap op zich op het zorg- en productieplan dat daaruit voortkomt.
Dat klinkt goed, maar hoe kom je daar? Aan de slag met integrale bedrijfsvoering vergt veel van een zorgorganisatie. Het kost veel tijd, energie en commitment van onder andere lijnmanagement, de medische staf, finance, verkoop en capaciteitsmanagement. In de whitepaper Ziekenhuisbesturing met integrale bedrijfsvoering zijn 7 praktische tips verzameld die helpen valkuilen te vermijden en voortgang te behouden.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Performation.