Programma: Juridische essentials voor zorgfinancials
De zorgsector zit vol juridische uitdagingen en als financial wil je goed voorbereid zijn. Kennis over de wet- en regelgeving in de zorg wordt steeds belangrijker, voor zowel beginnende als ervaren financials in de zorg. Denk aan kennis over de financiering van de zorg en de financiële stelselwetten, maar ook over bijvoorbeeld regelgeving rondom privacy in de zorg, samenwerking met andere zorgorganisaties en controles door zorgfinanciers.
Naast financiële kennis, vraagt het vakgebied van zorgverkopers, business en concerncontrollers ook om de nodige juridische inzichten. Met dit programma van 4 dagdelen krijg je als zorgfinancial extra inzicht in recht in de zorg.
Bekijk hieronder de inhoud van het programma en de praktische informatie.
Unieke kenmerken van het programma
- Het programma focust zich op de relevante thema’s voor zorgfinancials
- De docenten zijn expert over de thema’s die zij geven en kennen als advocaat ook de praktijk van de zorg
- Tussen de dagen door kun je de opgedane kennis toetsen en/of vertalen in je eigen organisatie
- De vier dagdelen in Zeist gaan van start met een lekkere lunch
Inhoud van het programma
Dag 1 gaat over het juridische kader dat het speelveld van jou als zorgfinancial beïnvloedt. Welke rol hebben de verschillende zorgfinancials intern richting bestuur en raad van toezicht en welke risico’s zijn daarbij juridisch van belang om te overzien? In het eerste dagdeel nemen advocaten en trainers Daniël Post en Joep Duijzings de groep mee in de kaders van het zorglandschap. Haal je kennis op of ga je de verdieping in?
De inhoud op hoofdlijnen
Nederlands Zorgstelsel, stakeholders en regelgeving
- Beginselen
- Partijen in de zorg en hun rol
- Juridische grondslagen
Inrichting zorglandschap, verzekerd pakket en financiering
- Aanspraak en verzekerd pakket
- Rol van zorginstituut/ minister, pakketadvies
- Rol NZa en Wmg
- Eigen risico en eigen bijdrage
- Budgettair kader zorg en risicoverevening
Zorgverzekeringswet
- Driehoek: zorgaanbieder, verzekerde, verzekeraar
- Natura versus restitutie
- Vergoeding en hinderpaal
- Contracteerproces
- Contracteren versus niet contracteren
Wie zijn de trainers?
Daniël Post
Daniël Post is als advocaat verbonden aan Eldermans|Geerts en heeft een studieachtergrond in zowel het civiele recht, strafrecht als Business Administration. Daniël focust zich met name op het bijstaan van zorgprofessionals en zorginstellingen in hun relatie met de zorgfinanciers (zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten), zoals bij controles en fraudeonderzoeken en bij vraagstukken in het kader van de contractering. Daarnaast adviseert Daniël zorgaanbieders en zorginstellingen indien zij te maken hebben met een onderzoek door een toezichthouder.
Joep Duijzings
Joep Duijzings heeft zich als advocaat volledig toegelegd op het gezondheidsrechts en heeft een bijzondere belangstelling voor juridische vraagstukken over de ordening, financiering en kwaliteit van de zorg in het nu, maar bovenal met het oog op de toekomst. Ook los van het juridische is Joep in brede zin geïnteresseerd in discussies over de waarborging van de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het Nederlandse zorgstelsel naar de toekomst toe. Hij denkt daarom graag mee over (juridische) vraagstukken die samenhangen met innovatie in en transformatie van de zorgsector.
Op de tweede dag komen een drietal specifieke thema’s aan de orde. Heb jij de reikwijdte Wtza en gevolgen van de Wtza scherp in het vizier? De trainers nemen je mee in de verplichtingen die de Wtza met zich meebrengen. En wat als je deze niet nakomt?
Daarnaast komt de privacywetgeving aan de orde. Welke taken en verantwoordelijkheden liggen waar in jouw zorgorganisatie? Een onderwerp dat ook steeds prominenter naar voren komt is risicomanagement. En tot slot de vastgoedvraagstukken. Hoe werkt dat nu met het scheiden van wonen en zorg? Welke juridische invalshoeken zijn van belang bij huur en verhuur?
De inhoud op hoofdlijnen
Wtza en aWtza
- Doel Wtza en reikwijdte
- Verplichtingen Wtza: meldplicht, vergunningplicht, intern toezicht
- Financiële jaarverantwoording
- Gevolgen aWtza
- Toezicht en handhaving
Privacy
- AVG: hoofdlijnen van belang voor de zorg
- Verantwoordelijke: taken en bevoegdheden
- Bijzondere persoonsgegevens
- AVG verplichtingen
- Rechten betrokkenen
Wonen en zorg
- Scheiden wonen en zorg
- Zorgzwaarte en NHC
- Huurregimes, wonen en bedrijfsruimte
- Huur versus zorg
- Zorginstelling als eigenaar/verhuurder, als huurder/onderverhuurder
- Zorginstelling en corporatie; koppelverkoop; mededinging
Wie zijn de trainers?
Niels Niggelie
Niels Niggelie is als advocaat verbonden aan Eldermans|Geerts. Hij heeft een brede belangstelling voor juridische vraagstukken binnen de zorgsector. Hij richt zich met name op het ondernemings- en verbintenissenrecht in de zorg. Niels adviseert en begeleidt zorgaanbieders onder andere bij fusies, splitsingen, overnames, herstructureringen, samenwerkingen, het opstellen en aanpassen van commerciële contracten, en governance- en compliance vraagstukken.
Demi van Rossenberg
Demi van Rossenberg heeft hart voor zowel het recht als de zorg. Demi houdt zich vooral bezig met arbeidsrechtelijke kwesties, waaronder advies over WNT-kwesties, beëindiging van het dienstverband, contractuele bedingen (bijvoorbeeld het studiekostenbeding, non-concurrentiebeding en het verbod op nevenactiviteiten) en zzp-vraagstukken. Verder houdt Demi zich bezig met governance in de zorg en privacy.
Ook op de derde dag gaan we de diepte in op een drietal nieuwe thema’s. Dit keer verdiepen we de juridische kaders die spelen in het sociaal domein, bij governance in de zorg en samenwerking. Het sociaal domein is veelal een kleiner onderdeel van de omzet van zorgorganisaties, maar welke juridische kaders moet je scherp in de gaten houden als zorgfinancial? Daarnaast kent de governance in de zorg in de loop der jaren een behoorlijke ontwikkeling. Hoe wordt de governance in jouw organisatie bewaakt? En tot slot nemen de trainers je mee in de juridische perspectieven ten aanzien van samenwerkingen. Welke vormen zijn er? En welke gevolgen hebben deze vormen?
De inhoud op hoofdlijnen
Sociaal domein
- Wettelijk kader
- Wmo
- Jeugdwet
- Inkoopproces: aanbesteding
Governance in de zorg
- Uitgangspunten governance
- Juridisch kader
- Governancecode zorg
- Goed bestuur en toezicht
- Regelgeving goed bestuur
- Verhouding bestuur en Raad van Toezicht/RVC
- Doorwerking governance in rechtspraak en regelgeving
- Governancecommissie
Samenwerken
- Achtergrond marktwerking, ACM, NZa, ontwikkeling Zvw
- Instrumenten toezichthouders ten behoeve van marktordening en marktwerking
- NZa zorgspecifieke concentratietoets
- Vormen van samenwerking
- Onderhandelingsmodellen: samen optrekken, wat mag wel en wat mag niet
Wie zijn de trainers?
Silke van Dijk
Silke van Dijk houdt zich binnen Eldermans|Geerts vooral bezig met juridische vraagstukken aangaande kwaliteitswetgeving in de zorg (WGBO, Wet BIG en Wkkgz) en vertegenwoordiging. Verder houdt Silke zich bezig met governance in de zorg en privacy. Zij adviseert zorgaanbieders over hun verplichtingen op grond van privacy wet- en regelgeving, waaronder bijvoorbeeld verzoeken/rechten van betrokkenen (zoals cliënten) en de vereiste privacydocumenten. Ook de medezeggenschap van cliënten (Wmcz 2018) behoort tot de specialisatie van Silke, denk daarbij aan het opstellen van medezeggenschapsregelingen. Daarnaast adviseert Silke veel over vraagstukken omtrent de Wtza, waaronder vragen omtrent de vergunningsplicht en de interne toezichthouder Tot slot begeleidt Silke zorgaanbieders binnen de GGZ.
Emma Boonstra
Emma Boonstra is als advocaat verbonden aan Eldermans|Geerts. Emma houdt zich bezig met het adviseren en procederen voor zorginstellingen en zorgaanbieders. Haar praktijk richt zich op het ondernemingsrecht, (medisch) aansprakelijkheidsrecht, algemeen verbintenissenrecht en procesrecht.Zo ondersteunt Emma cliënten bij materiële controles en onderzoeken en verdedigt zorgaanbieders of zorginstellingen bij (medische) aansprakelijkheidskwesties. Hoewel veel zaken buiten de rechtszaal opgelost kunnen worden, vertegenwoordigt zij cliënten indien nodig ook graag in een gerechtelijke procedure. Daarnaast begeleidt Emma zorginstellingen tijdens fusies en overnames en helpt zij cliënten met het opstellen of aanpassen van overeenkomsten.
Elize Breugum
Elize Breugem is als advocaat aan Eldermans|Geerts verbonden. Elize heeft een brede gezondheidsrechtelijke praktijk met speciale aandacht voor het ondernemingsrecht, governancevraagstukken, kwaliteitswetgeving in de zorg, langdurige zorg, jeugdhulp, medezeggenschap van cliënten, het contractenrecht, het procesrecht en vertegenwoordiging in de zorg. Zij adviseert ook met regelmaat over de implementatie van nieuwe gezondheidsrechtelijke wetgeving in de praktijk van zorgaanbieders. Ook doceert zij op verschillende van deze terreinen. Elize is ook docent bij DeZorgAcademy en heeft daardoor een goed beeld van de juridische vraagstukken waar zorgaanbieders mee te maken hebben. Het geven van trainingen en cursussen o.a. over de langdurige zorg, de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg, de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst, de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 en vertegenwoordiging in de zorg doet zij met veel plezier naast het advocatenvak.
In het laatste dagdeel zoomen we in op de controles door zorgfinanciers en de externe toezichthouders. Ook wordt er een juridische verdieping gegeven op de Wet langdurige zorg. Waar zie jij dat jouw zorgorganisatie ‘in control’ is? En waar pak je met jouw collega’s naar aanleiding van deze opleiding de handschoen op om meer grip te creëren?
De inhoud op hoofdlijnen
Wet langdurige zorg
- Wettelijk kader en aanspraak
- Procedure aanvraag indicatie
- Vormen van zorg: Instelling, VPT, MPT, PGB
- Contractering Wlz
- Rol van de diverse speler
Controles door zorgfinanciers
- Controle en beroepsgeheim
- Controle door verzekeraar en zorgkantoor
- Type controles: formele en materiële controle, detailcontrole, enquête en fraudeonderzoek
- Verloop controle
- Horizontaal toezicht
- Handreiking: wat te doen bij controle
- Financiële gevolgen
Externe toezichthouders in de zorg
- IGJ, regelgeving en taken en bevoegdheden
- NZa, regelgeving en taken en bevoegdheden
- Gemeenten: regelgeving en taken en bevoegdheden
- (Financiële) maatregelen door externe toezichthouders
Wie zijn de trainers?
Karik van Berloo
Na zijn werkzaamheden als gerechtssecretaris bij diverse secties van de rechtbank en het gerechtshof te Amsterdam, heeft Karik de overstap gemaakt naar de advocatuur. Karik heeft bijzondere deskundigheid op het gebied van de farmacie, fysiotherapie en GGZ. Hij is goed op de hoogte van het reilen en zeilen van deze ondernemingen en de problemen die zich daarbij kunnen voordoen. In de dagelijkse praktijk houdt hij zich bezig met het adviseren van zorgaanbieders, van apothekers tot grote GGZ-instellingen. Daarnaast is hij veelgevraagd spreker.
Chara van Noort
Chara is als advocaat werkzaam bij Eldermans|Geerts en betrokken bij divers scala aan juridische vraagstukken binnen het gezondheidsrecht. Zij denkt graag strategisch mee om bij te dragen aan effectieve oplossingen. Binnen haar praktijk ligt de nadruk op ondernemingsrecht, governance, materiële controles en kwaliteitswetgeving.
Daniël Post
Daniël is als advocaat verbonden aan Eldermans|Geerts en heeft een studieachtergrond in zowel het civiele recht, strafrecht als Business Administration. Daniël focust zich met name op het bijstaan van zorgprofessionals en zorginstellingen in hun relatie met de zorgfinanciers (zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten), zoals bij controles en fraudeonderzoeken en bij vraagstukken in het kader van de contractering. Daarnaast adviseert Daniël zorgaanbieders en zorginstellingen indien zij te maken hebben met een onderzoek door een toezichthouder.